Suplementacje
Miażdżyca tętnic – stwardnienie tętnic
Miażdżyca tętnic-stwardnienie tętnic (złogi wapnia), (złogi cholesterolu i/lub tłuszczów) to zesztywnienie ścian tętnic, spowodowane przez wapń i / lub tłuszcz odkładający się na wewnętrznych ścianach tętnic, a także przez wzajemne łączenie się tych dwóch.
Zdolność dotkniętych chorobą tętnic do zapewnienia nieograniczonego przepływu krwi jest zmniejszona. Odkładający się wapń i / lub tłuszcz utrudnia prawidłowe krążenie krwi, co wynika z wiązań na poziomie cząsteczkowym, spowodowanych przez wolne rodniki.
Objawy:
Najważniejsze objawy zatkania tętnic dotyczą układu sercowo–naczyniowego, niektóre z nich to:
- wysokie ciśnienie krwi
- dusznica bolesna, czyli Angina pectoris
- tętniak
- zawał serca
Inne dolegliwości wynikające z zatkania tętnic:
- Udar mózgu, który może dać objawy związane z innymi częściami ciała, dotykające przez to innych organów.
- Zakrzepy są innym częstym problemem, wraz z cholesterolem mogą zamykać lub blokować przepływ krwi w tętnicach. Po kilku minutach, gdy tkanka nie otrzymuje żadnej krwi, umiera (zob. przykład).
- Spadek pamięci i umiejętności koncentracji.
- Tętnice w nogach zaczynają się zamykać, powodując ból, osłabienie, kurcze mięśniowe i ból przy chodzeniu.
Tętniak jest rozszerzeniem lub powiększeniem tętnic, spowodowanym przez wzrost ciśnienia krwi, kiedy tętnica jest zablokowana. Tętniaki są niebezpieczne, ponieważ wywierają ciśnienie na tkanki, w których są zlokalizowane, i mogą powodować pęknięcie tętnicy, tym samym wyciekanie krwi z tętnicy. Od lokalizacji tętniaka zależy typ problemu, jaki powoduje. Jeśli występuje w mózgu, może spowodować częściowe porażenie lub wystąpienie dolegliwości w określonej części ciała. Tętniaki występują także w innych częściach ciała.
Przyczyny:
Główne powody stwardnienia tętnic to nieprawidłowa dieta, spożywanie pokarmów bogatych
w cholesterol (który odkłada się w tętnicach) – tłuszcze zwierzęce w czerwonym mięsie, jaja (zwłaszcza żółtko), niektóre owoce morza itp. (zob. tabelka). Istotną przyczyną jest także stres, brak ćwiczeń fizycznych, nikotynizm i nadciśnienie tętnicze. Wiele czynników występujących w organizmie powoduje krzyżowe wiązania. Jedną z najważniejszych przyczyn tych wiązań są aldehydy, które znajdują się w dymie tytoniowym i smogu, a także tworzone są w wątrobie pod wpływem alkoholu. Wolne rodniki i promienie ultrafioletowe (UV) są bardzo potężnymi sprawcami wiązań krzyżowych.
Proponowana suplementacja:
Zmniejszenie spożycia produktów bogatych w cholesterol oraz tłuszczów o małej gęstości (LDL) Równocześnie zaleca się zwiększanie spożycia tłuszczów o wysokiej gęstości (HDL) i nienasyconych kwasów tłuszczowych (EPA) oraz Omega – 3. Zawarte są one w łososiu, tuńczyku i innych świeżych rybach zimnych wód, włączając te z wód arktycznych.
Należy również spożywać oliwę z oliwek i GLA (kwas gamma – linolenowy). Wszystkie te produkty pomagają usunąć tłuszcze o niskiej gęstości (LDL) w tętnicach (zły cholesterol) i trójglicerydy, odkładane w tętnicach.
Eskimosi w Arktyce jedzą duże ilości ryb i dlatego nie mają problemów z sercem czy cholesterolem.
Uwaga: Cholesterol pochodzi wyłącznie ze źródeł zwierzęcych.
Ilość cholesterolu zawarta w pokarmach
Produkt |
Ilość |
mg |
Produkt |
Ilość |
mg |
Żółty ser |
30 g |
27 |
Margaryna |
1 łyżka stołowa |
6 |
Bekon |
2 plasterki |
11 |
Sardynki |
90 g |
185 |
Wołowina |
90 g |
90 |
Kiełbasa |
1 pęto |
27 |
Masło |
1 łyżka stołowa |
31 |
Krewetki |
90 g |
104 |
Ser topiony |
30 g |
31 |
Mleko zbierane |
1 filiżanka |
5 |
Białko jajka |
1 |
0 |
Kurczak bez skóry |
90 g |
79 |
Żółtko jajka |
1 |
274 |
Tuńczyk w oleju |
90 g |
55 |
Szynka |
90 g |
80 |
Cielęcina |
90 g |
86 |
Lody |
1 kubek |
59 |
Mleko pełne |
1 łyżka stołowa |
33 |
Baranina |
90 g |
80 |
Jogurt |
1 filiżanka |
11 |
Wątroba |
90 g |
372 |
Maksymalna dopuszczalna ilość cholesterolu we krwi | ||
Średni wiek | Czynnik ryzyka | Wysokie ryzyko |
1-19 | max. 165 | 180 mg |
20-29 |
max. 200 |
220 mg |
30-39 |
max. 200 |
240 mg |
40 i więcej |
max. 200 |
240 mg |
Wielonasycone tłuszcze (lipoproteiny o wysokiej gęstości – (HDL), korzystne tłuszcze) potrzebne są do oczyszczania tętnic. HDL łatwo utleniają się w strumieniu krwi, tracąc przez to możliwości oczyszczania tętnic. Dlatego zaleca się przyjmowanie także witaminy A, E i C oraz selenu, które działając jako przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu wielonienasyconych kwasów.
Część z tych kwasów wraz z choliną, inozytolem, witaminą B6 i magnezem jest potrzebna do produkcji lecytyny, która pomaga przetworzyć lub rozcieńczyć tłuszcze oraz cholesterol, tak by mogły być użyte przez komórki. Zapobiegają także osadzaniu się cholesterolu i tłuszczu na ścianach tętnic.
Jeśli chcesz obniżyć poziom cholesterolu, zastosuj się do następujących instrukcji.
Osoby ze stwardnieniem tętnic lub wysokim poziomem cholesterolu powinny wyeliminować ze swojej diety:
- czerwone mięso (wołowinę i wieprzowinę),
- bogate w tłuszcz mięsa,
- jajka, nie więcej niż trzy żółtka w tygodniu (ponieważ żółtko zawiera cholesterol w najwyższym stężeniu, białko jajka nie zawiera cholesterolu),
- krewetki i ostrygi,
- smażone potrawy, pieczone kiełbasy, cukier i mąkę,
- papierosy, kawę i alkohol,
- ograniczyć spożycie masła, śmietany, żółtego sera, tłuszczu zwierzęcego i roślinnego.
Należy również ograniczyć sól. Wszystkie te pokarmy wpływają źle na układ sercowo – naczyniowy.
Proponuje się wprowadzić do diety następujące potrawy:
- ryby: tuńczyk, łosoś, sardynki, makrele atlantyckie,
- migdały, orzechy,
- kiełki pszenicy, ziarno soi, garbazno,
- kurczaka bez skóry, indyk,
- oliwę z oliwek,
- dużo produktów zawierających błonnik,
- dużo owoców,
- czosnek, cebulę,
- jarzyny,
W skrajnych przypadkach należy spróbować rozrzedzić nieco krew, pijąc herbatę wierzbową
(z kory wierzbowej).
Jeśli jesteś uczulony na aspirynę, nie pij tej herbaty. Spożywaj także czosnek i soję, w której znajduje się lecytyna.
Zwiększ spożycie tuńczyka, sardynek i oliwy z oliwek.
Uwaga ! Nie spożywaj więcej niż 300 mg. cholesterolu dziennie. Zmierz poziom cholesterolu.
Jeśli – pomimo zastosowania się do tych instrukcji – poziom cholesterolu jest cięgle wysoki, skonsultuj się z lekarzem.
Dodaj komentarz