Suplementacje
Padaczka
Padaczka jest chorobą centralnego systemu nerwowego, charakteryzującą się zmianami czynności bioelektrycznych mózgu i napadami padaczkowymi.
Objawy:
Rozróżnia się dwa rodzaje napadów padaczkowych: krótkotrwałe, kilkusekundowe napady utraty przytomności (petit mal), oraz napady przebiegające z towarzyszeniem konwulsji.
Przyczyny:
Podłożem napadów padaczkowych jest nadmierne i gwałtowne wyładowanie grupy komórek nerwowych określonej części mózgu.
Główne przyczyny:
- uraz okołoporodowy (nieodpowiednie zaopatrzenie mózgu w tlen),
- infekcja mózgu lub opon mózgowych (meningocele – Meningitis, Encefalopatia – encepha litis itp.)
- urazy powypadkowe
- dziedziczenie
- hipoglikemia i złe odżywianie.
Proponowana suplementacja:
Należy unikać czynników mogących zainicjować atak takich jak zmęczenie, przejadanie się
i nadmierne picie, emocje i stany napięcia psychicznego, gorączka. Ataki mogą się zdarzyć tylko raz w życiu lub pojawiać się często.
Padaczka u dzieci i młodzieży:
Grupa specjalistów z John Hopkins Medical Center ( Centrum Medycznego Johna Hopkinsa ) w Stanach Zjednoczonych dowiodła, że zastosowanie diety wysokotłuszczowej, zwanej ketogeniczną przyniosło dzieciom chorym na padaczkę wiele korzyści. Dieta stosowana jest w około 15 ośrodkach zdrowia w Stanach Zjednoczonych u dzieci, które spełniają następujące wymagania:
- Wiek poniżej 14 lat,
- Tradycyjne leczenie nie przyniosło poprawy,
- Mają przynajmniej trzy napady w tygodniu,
- Będą stosowały tę dietę przynajmniej przez dwa lata,
Stan większości pacjentów stosujących tę dietę poprawia się, a 20 – 25 % ulega całkowitemu wyleczeniu.
Dieta powinna być stosowana pod nadzorem lekarskim. Ma ona pewne skutki uboczne, np. możliwość tworzenia się kamieni nerkowych i dny moczanowej, jak również wzrost wagi i ryzyko choroby serca.
Typowe menu dla dziecka o wadze 52 kg:
Śniadanie:
1 1 jajka, 1 łyżka stołowa śmietany z 3 łyżkami stołowymi masła, szklanka mleka i kawa z 60 g śmietanki.
Obiad:
75 g piersi kurczaka z 3 łyżkami majonezu i lody.
Kolacja:
30 g żółtego sera, 30 g oliwy z oliwek, deser zawierający 75 g śmietanki
Proponowana suplementacja dla dorosłego (70 kg wagi) |
||
Ważne składniki |
Proponujemy |
Uwagi |
1. Mleczko pszczele |
3 tabletki dziennie: |
Zawiera wit. B-kompleks. Pomaga zapobiegać zdenerwowaniu i stresom. |
2. Multiminerały |
6 tabletek dziennie: |
Niezbędne do prawidłowej budowy i funkcjonowania organizmu. |
3. Beta-karoten z wit. E |
2 kapsułki dziennie: |
Przeciwutleniacz, rozszerza naczynia krwionośne, poprawia krążenie, wzmacnia ściany naczyń włosowatych, utrzymuje mięśnie i nerwy w dobrym stanie. |
D o d a t k o w o |
||
4. Nektar Aloe vera |
120 g dziennie: |
Regeneruje komórki, składnik energetyczny, odżywczy. |
5. Odżywczy koktajl z błonnikiem |
zastępuje 1 posiłek |
Z multiwitaminami multiminerałami, białkami roślinnymi, aminokwasami, błonnikiem itp. |
6. Witamina C |
2 lub 3 tabletki po 120 do 200 mg dziennie: |
Silny przeciwutleniacz. Wzmacnia układ immunologiczny. |
Proponowane witaminy i minerały (przyjmowane codziennie z posiłkami) | |
Witaminy |
Minerały |
A – 10 000 j.m. lub Beta-karoten – 6 mg B-kompleks – 350 mg B1 – 200 mg B5 – 500 mg B6-100mg B12 – 0.200 mg C – 180 mg minimum D – 400 j.m. E – 400 j.m. |
Wapń – 1500 mg Magnez – 500 mg |
Dodaj komentarz