Suplementacje
Zgaga, nadkwaśność
Nadkwaśność lub zgaga to nadmiar w żołądku soków trawiennych, wśród których jest kwas solny. Soki te mogą odpływać do przełyku powodując zgagę, czyli wywoływać uczucie pieczenia w gardle.
Objawy:
Uczucie kwaśności i ból brzucha. W pewnych momentach kwasy żołądkowe przedostają się do przełyku, co może powodować silne uczucie dyskomfortu i kwaśności (zgagę).
Przyczyny:
Zgaga lub nadkwaśność występuje częściej w przypadkach dolegliwości nerek i wątroby.
Pojawia się także wskutek niewłaściwego połączenia pokarmów lub spożywania owoców po zjedzeniu mięsa czy innych ciężko strawnych potraw. Owoce łatwo fermentują (30 minut). Trawienie mięsa trwa kilka godzin. Jeśli zjesz mięso przed owocami, to przejście owoców do jelita cienkiego w celu przetrawienia zostanie zatrzymane. Powoduje to fermentację owoców w żołądku, skutkiem czego jest niestrawność i nadkwaśność.
Proponowana suplementacja:
Unikaj:
- zdenerwowania
- alkoholu
- kawy
- rafinowanej mąki i cukru
- napojów gazowanych
- czekolady
- pieprzu
- aspiryny
- herbaty
- stresu
- czerwonego mięsa
- Nie jedz do syta. „Przeżuwaj pokarm powoli ” zaleca dr Samuel Klein z University of Texas.
- Przyjmuj dużą dawkę czystego miąższu, Aloe vera. Produkt ten neutralizuje kwas, reguluje poziom pH.
- Przyjmuj lucernę w postaci soku lub w tabletkach. Lucerna pomaga dzięki wysokiej zasadowości. Można ją zmieszać z sokiem z marchwi, guawy lub ananasa oraz małą ilością miodu.
- W absorbcji kwasu żołądkowego bardzo pomaga również imbir: Włącz do swojej diety pokarmy o wysokim stopniu zasadowości, takie jak daktyle, pieczoną kukurydzę, papaję
i gotowane jabłka. - Przy nadkwaśności skuteczny jest sok z ziemniaków (Pokrój parę ziemniaków włóż je do wody i pozostaw na noc. Następnego dnia wypij z sokiem Aloe vera.)
- Nie idź spać natychmiast po jedzeniu, gdyż soki żołądkowe podejdą do przełyku i gardła. Jeśli kładziesz się, utrzymuj głowę wyżej. Zaleca się chodzenie spać nie wcześniej niż 2,5 godziny po posiłku.
- Wyeliminuj z jadłospisu produkty wytwarzające kwasy: napoje z kofeiną (kawa, herbata, cola itp.). Unikaj także ostrej papryki, czarnego pieprzu, kakao, torilii, czerwonego mięsa i ciast. Nie pal papierosów i nie pij napojów gazowanych, ponieważ rozszerzają żołądek i dolny koniec przełyku.
- Usuń z diety potrawy smażone i tłuste.
- Wyeliminuj stres i zdenerwowanie, ponieważ jest to jedna z głównych przyczyn nadkwaśności oraz zapalenia żołądka i wrzodów.
- Zimne kompresy z mokrego płótna na brzuch po jedzeniu pomagają zmniejszyć dyskomfort przy nadkwaśności. Jeśli zlekceważysz te dolegliwości, mogą przekształcić się we wrzód żołądka.
- Bardzo ważna informacja! Owoce i soki owocowe spożywaj przed posiłkiem i czekaj, dopóki nie zostaną strawione (30 minut). Jeżeli jesz owoce po posiłku, to nie mogą być strawione
i zaczynają fermentować, co powoduje dolegliwości i problemy z kwasowością
(zob.: „The Anti-diet ” dr Diamonda).
Uwaga! Jeśli oprócz nadkwaśności występują także nudności, zawroty głowy, wymioty z krwią, bóle promieniujące z klatki piersiowej na szyję i ramiona, należy skonsultować się z lekarzem.
Proponowana suplementacja dla dorosłego (70 kg wagi) | ||
Ważne składniki |
Proponujemy |
Uwagi |
Czysty miąższ Aloe vera |
90 do 180 g dziennie: |
Zmniejsza stany zapalne, neutralizuje kwasy. |
Lukrecja |
3 kapsułki dziennie: |
Zapobiega tworzeniu się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Bardzo skuteczna. |
Lucerna |
4 do 6 tabletek dziennie: |
Silnie zasadowa. |
D o d a t k o w o | ||
Multiminerały |
4 do 6 tabletek dziennie: |
Potas, magnez |
Beta-karoten |
2 kapsułki dziennie: |
Regeneruje i zachowuje tkanki organizmu |
Proponowane witaminy i minerały (przyjmowane codziennie z posiłkami) | |
Witaminy |
Minerały |
A – 25 000 j.m. lub Beta-karoten – 15 mg |
Potas – 1000 mg |
Dodaj komentarz